Rspec program för spektroskopi - för klassrum / föreläsning

  Kommer snart    Affiliate-länk till AstroSweden

RSpec är en mycket användbar programvara för att studera foton av spektra i realtid (t.ex. web-kamera) eller från foton tagna i andra sammanhang. Projicerar du en bild av ett spektra med ett gitter eller ett prisma på ett kamerachip kan du därifrån enkelt plocka ut information om framför allt våglängd.

Rspec program för spektroskopi - för klassrum / föreläsning

Spektra-programmet låter sig enkelt kalibreras antingen tillsammans med teoretiska stjärnspektra (spektralklasser) eller tillsammans med en urladdningslampa med ett känt spektra, varvid du kan få mycket noggrann avläsning av våglängd. I programmvaran finns en omfattande databas med kända stjärntyper och typiska spektrallinjer från specifika gaser.

Är du lite mer avancerad i ditt arbete kan du dessutom välja en stjärna med känd spektralklassalternativt ladda in en bild på en lampa med stabilt (känt) sken för att sedan utifrån den kalibrera för din kameras känslighet i olika våglängdsområden. Du kan också subtrahera bakgrundsljus eller ett spektra från ett annat med resultatet att du får fram till exempel absorption från något diu placerar mellan kamera och ljuskälla. Allra bäst använder du denna funktion tillsammans med ett live feed från någon typ av videokamera in i datorn.

Här laddar du hem mjukvaran: https://www.rspec-astro.com/setupdownload/

Astro Sweden är ett av våra märken som säljs direkt av AstroSweden.

Läs mer…