Matplanering när strömmen och värmen är borta

Matplanering när strömmen och värmen är borta

Att ha en matplan är alltid en bra idé, men det är särskilt viktigt när du befinner dig i en krissituation där det inte finns någon ström eller värme. Om du förlorar tillgång till el eller gas, kommer du inte längre ha tillgång till kylskåp, frys eller spis. Därför är det klokt att planera i förväg för vad du kommer att äta när dessa bekvämligheter inte längre finns tillgängliga.

Förbered dig för en krissituation

Bestäm först hur länge du vill klara dig på din nödmat, tex 3 dygn eller kanske en vecka. Fundera sedan på hur mycket du brukar äta och gör därefter en plan, på papper. Om du skriver ner din plan blir det lättare att följa den, både när du ska handla och om krisen faktiskt kommer.

Använd en gasgrill eller stormkök

Om du har tillgång till en gasgrill, är det enklare att laga mat med den än med kolgrillar eller vedeldningar. Detta beror på att en gasgrill kan ställas in på en specifik temperatur och det är enklare att kontrollera koktider.

Ett stormkök är också en utmärkt investering om du vill ha ett alternativ till grillning. Et stormkök använder gas eller bränsle för att elda och du kan använda det för att laga mat inomhus eller utomhus.

Konserverad mat

Konservering av mat är ett bra sätt att förlänga hållbarheten på livsmedel. Om du vill kan du konservera mat själv i glasburkar. Var då mycket noga med hygienen så att maten inte blir dålig när du lagrar den. Konserver kan du såklart köpa i mataffären också, de håller mycket länge och det finns mycket att välja på.

Lär dig att torka

Att torka mat är ett annat bra sätt att göra den hållbar under lång tid. Du kan torka väldigt många olika livsmedel och det finns även mycket färdigtorkat att köpa. Börja utforska hyllorna i matbutiken efter torkade varor och bygg upp ett lager.

Ska du torka mat själv underlättar det om du har en mattork, då går det fort och du kan ställa in temperaturen exakt. Förvara din torkade mat i lufttäta burkar eller påsar så håller den länge.

Många livsmedel som vi använder dagligen är torra, och det glömmer man lätt. Tex pasta, ris, knäckebröd, sojafärs, nötter, mjöl och gryn, mm.

Tänk dock på att torkad mat kräver vatten så se till att din vattenreserv är tillräckligt stor även för matlagningen.

Skriv en kommentar